Hoe maak je in de keuken meer productie met minder apparatuur?

Hoe maak je in de keuken meer productie met minder apparatuur?

In de gloednieuwe serie KeukenWeetjes voor pro’s! vertelt Frank Honings (MKN) over het belang van kwalitatief goed keukenapparatuur en hoe je zo efficiënt mogelijk omgaat met je keukenapparatuur voor een optimaal resultaat. Zowel qua voedselbereiding als de schoonmaak. Super handig voor de professionele keukenbrigade!

In aflevering 1: hoe maak je in de keuken meer productie met minder apparatuur?

“Dat is een vraag die wij heel vaak gesteld krijgen. Mensen realiseren zich vaak niet hoeveel mogelijkheden ze hebben in hun eigen keuken. Kijk naar je bestaande apparatuur en naar de combinatiemogelijkheden. De meeste keukens hebben een combisteamer. Daarmee kun je je productie al enorm verhogen, maar wil je dat nou nog een stap omhoog brengen, dan is het heel belangrijk om te investeren in multifunctioneel apparatuur.

Wat dus heel belangrijk is als je meer wilt doen met minder apparatuur is dat jouw apparatuur over voldoende vermogen beschikt om dat allemaal aan te kunnen. Laat ik een voorbeeld noemen: in de combisteamer stomen we heel vaak tijdens onze mise-en-place eerst de aardappelen, daarna de bloemkool en vervolgens de broccoli. Maar dat kan natuurlijk allemaal natuurlijk perfect tegelijk bereid worden. Veel kookapparatuur geeft jou ook de mogelijkheid om met verschillende timers te werken, zodat het proces ook heel makkelijk te volgen is en precies eindigt zodra het product gegaard is.

Dat kan bijvoorbeeld in een apparaat als de Flexichef. We kunnen hier bijvoorbeeld een stoofpot in klaarmaken en terwijl we de stoofpot garen kunnen we in geperforeerde gastronoombakken onze garnituur erboven hangen en in de stoom – dat is ook nog eens hartstikke gezond – mee laten garen. Terwijl ik maar één apparaat nodig heb.

Stel je maakt een Oosterse kippenstoof, of je dat nou een teriyaki noemt of een ketjapsaus: op de bodem van de pan wordt de kippenstoof gemaakt en de rijst en de groentegarnituur hangen we in geperforeerde bakken erboven die in de drukstomer in korte tijd worden mee gestoomd. Alles in één apparaat, korte bereidingstijden en alles door één persoon heel makkelijk te overzien. Als je op deze manier je keukenwerkzaamheden indeelt, betekent dat je stressniveau een heel stuk gaat afnemen en mensen meer ontspannen en dus veel beter op de kwaliteit kunnen letten.”

Wist jij dit ook nog niet?

Like onze Facebook

Ken jij iemand die dit moet weten, of zit het volgens jou tóch net iets anders?

Laat het hieronder weten in de comments.

Presentatie

Frank Honings

Stuur een mail

Stuur een mail naar Frank Honings

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Populairste afleveringen

Partners

Word stamgast!

Krijg gratis video's & goodies die je niet wilt missen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.